A gdyby okazało się, że picie ciepłego, pysznego i aromatycznego kakao ma dobroczynne właściwości dla Twojego zdrowia fizycznego i psychicznego?

Ceremonialne kakao pod wieloma względami różni się od tego powszechnie dostępnego w sklepach. Przyrządzony z niego napój ma niezwykle odżywcze działanie na nasz organizm. 

Jak stosować kakao?

Odpowiednią ilość kakao (ok. 30 – 40 g) zmiel w młynku do kawy lub zetrzyj na tarce,  wymieszaj je z ciepłym mlekiem roślinnym (max 40 C) dodaj miód lub syrop z agawy. Świetnie komponuje się również ze szczyptą przypraw korzennych lub pieprzu cayenne. Nie używaj mleka pochodzącego od zwierząt, bo związki w nim zawarte dezaktywują niektóre składniki kakao

Postaraj się wypić je, na pusty żołądek, wtedy najlepiej wspiera koncentrację i uważność. Pozwoli Ci skupić się na sobie i na tym co, dzieje się w Twoim wnętrzu, pomoże Ci poruszyć i odblokować zastygłe emocje. Ja piję kakao codziennie przed śniadaniem, robię sobie wtedy mini ceremonię, medytuję, ćwiczę jogę, wsłuchując się w siebie. Zawsze też po wypiciu kakao biorę kilka kropel olejku CBD pod język. Mam poczucie, że obie te rośliny wzajemnie się uzupełniają, a ich dobroczynne działanie wspiera mnie przez cały dzień.  

Kakao doskonale sprawdza się zamiast porannej kawy. Daje solidny zastrzyk energii, który działa o wiele dłużej niż kawa. Kakao pobudza krążenie krwi, zwiększa natlenienie organizmu i reguluje ciśnienie krwi. Daje odczucie radości, zadowolenia i dobrobytu. Dzięki stymulowaniu ośrodkowego układu nerwowego zwiększa kreatywność i twórczość. Jest również afrodyzjakiem – zwiększa libido i odczucia seksualne. 

Skąd ta wyjątkowość?

Kakao ceremonialne pochodzi wyłącznie z kakaowców, które nie zostały w żaden sposób zmodyfikowane przez człowieka. Jest uprawiane z odpowiednią intencją, uczciwie, z szacunkiem do środowiska i ludzi. W ten sposób uprawia się zaledwie 5% kakaowców na całym świecie. Zbierane owoce są dużo mniejsze niż te uprawiane na masową skalę.

Kakao ceremonialne ma postać sprasowanej pasty przypominającej matową, kruszącą się czekoladę. Proces jej powstawania jest ściśle przestrzegany i obejmuje fermentację ziaren kakaowca, podgrzewanie, suszenie w bardzo niskich temperaturach a następnie mielenie tradycyjnymi metodami w kamiennych naczyniach.

Dlaczego warto pić kakao?

Kakao przede wszystkim znacząco poprawia nastrój. Jego regularne picie wpływa korzystnie na odczucie relaksu, błogości, zadowolenia i dobrobytu. 

Kakao redukuje podatność na stres ponieważ wzmaga produkcję serotoniny w organizmie. Gdy w organizmie jest jej za mało, pojawia się odczucie zmęczenia a nawet depresji. Jeśli czujesz chęć zjedzenia czekolady, może to oznaczać potrzebę organizmu, aby zredukować silny stres – wtedy lepiej sięgnąć po kakao ceremonialne, niż zwykłą czekoladę

Kakao jest bogate w żelazo, białko, magnez, dzięki czemu wspiera układ nerwowy, mięśnie, oraz redukuje podatność na stres. Ma także duże ilości wapnia wzmacniającego układ kostno-stawowy. Wysoka zawartość miedzi wspomaga transport żelaza w ciele, przeciwdziałając między innymi anemii. Zawiera również polifenole, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów.

Istnieją badania, które wskazują, że kakao może znacząco redukować zachorowalność na chroniczne choroby autoimmunizacyjne, a także na choroby cywilizacyjne. Dzięki temu, że redukuje nadciśnienie, wspiera trzustkę, reguluje wagę, wspomaga nastrój i odporność oraz zmniejsza stres oksydacyjny.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *